sâmbătă, 11 septembrie 2010

VITAMINELE

   CE SUNT VITAMINELE? 
Pentru a trai trebuie sa extragem vitaminele din alimentatia naturala, sau sa completam necesarul cuvenit.
Cand rostesc cuvantul ,,vitamina,, cei mai multi dintre noi se gandesc imediat la pilule si de aici ia nastere, in mod automat, confuzia cu medicamentele. In ciuda faptului ca vitaminele pot suplini adesea rolul medicamentelor, ele nu sunt medicamente. Vitaminele sunt substante organice necesare vietii. Ele indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului uman si, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate in cadrul metabolismului intern. Absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru, vitaminele se gasesc in cantitati foarte mici in toate alimentele de provenienta naturala. De acolo trebuie sa le obtinem si noi, sau din ratiile suplimentare. Un amanunt foarte important de retinut este acela ca suplimentele la care ne referim- disponibile sub forma de tablete, capsule, picaturi, prafuri si uneori chiar injectabile- sunt doar substante naturale extrase din plante si animale, daca nu sunt sintetice. 
Viata nu poate exista decat in prezenta tuturor vitaminelor esentiale. 
    CE NU SUNT VITAMINELE?
Vitaminele nu sunt nici pilule cu efect energizant si nici inlocuitori ai hranei zilnice.
Multi oameni isi inchipuie ca vitaminele pot inlocui mancarea. FALS. In realitate, ele nu pot fi asimilate in lipsa alimentelor obisnuite.  
  • Vitaminele nu sunt medicamente energizante si nu au valoare calorica sau energetica proprie.
  • Vitaminele nu pot inlocui proteinele, nici orice alt aliment nutritiv, ca de exemplu: minerale, grasimi, carbohidrati, apa, etc. Asa cum nu se inlocuiesc nici unele pe altele.
  • Vitaminele ca atare nu constituie componente ale organismului nostru,
  • Nu poti sa inghiti doar vitamine, sa refuzi orice mancare si sa speri sa fii sanatos.
   CUM ACTIONEAZA VITAMINELE?
Vitaminele regleaza metabolismul intern prin intermediul sistemelor enzimatice. O singura deficienta vitaminica poate deregla intregul organism.
Vitaminele sunt componente ale sistemelor enzimatice care stimuleaza si regleaza metabolismul asigurand functionarea intregului ansamblu la cei mai inalti parametri.
Comparativ cu celelalte substante nutritive- proteine, grasimi si carbohidrati- necesarul de vitamine (chiar si in cazul regimurilor bazate pe megadoze) este minuscule. Dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intreg organismul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu